Vad är mjäll? De 4 vanligaste orsakerna till mjäll och tips om hur du blir av med mjällen

februari 20, 2023

Vad är mjäll?

Mjäll är ett vanligt problem som många människor upplever och det kan vara svårt att veta vad orsaken är och hur man blir av med det. I den här artikeln går vi igenom de 4 vanligaste orsakerna till mjäll – torr hårbotten, svampinfektion, psoriasis, och seborroisk eksem. Du får också praktiska tips för att bli av med mjällen. Låt oss komma igång!

Vad innebär mjäll?

Mjäll är ett extremt vanligt hudproblem som oftast förknippas med små vita flingor i hårbotten. Mjällen kan också se gulaktiga eller gråaktig ut och samlas i håret eller falla ner på axlarna. Det finns många olika orsaker till att man kan får mjäll och förutom irriterad hårbotten och hudflagor som samlas i håret eller på axlarna så kan mjäll och göra att ditt hår blir livlöst.

Varför får man mjäll?

Mjäll orsakad av torr hårbotten: Mjäll orsakad av torr hårbotten kommer vanligtvis att se ut som små vita flingor som kan lossna när du drar fingrarna genom håret. Dessutom, i fall av mjäll på grund av torr hårbotten, kan klåda och fjällning förvärras under vintermånaderna när det är mindre fukt i luften. Om du har dessa symtom och inte upplever någon rodnad eller inflammation i hårbotten kan detta tyda på att det är ett fall av mjäll orsakad av torr hud snarare än svamp. Om du tror att dina besvär med mjäll kan vara orsakade av torr hårbotten så kan du läsa mer om våra bästa tips för behandling av torr hårbotten.

Mjäll orsakad av svampinfektioner: Svampinfektioner i hårbotten kan också orsaka mjäll på grund av ökat cellavfall från det irriterade området.

Om mjällen åtföljs av en kliande, röd hårbotten och feta fläckar av hud eller fjäll, kan det orsakas av en svampinfektion. Svampinfektioner är ofta svåra att identifiera på egen hand men kan bekräftas genom ett hårbottenskrapningstest utfört av en hudläkare. Andra tecken som pekar på en svampinfektion inkluderar närvaron av gulvita flingor i hårbotten, håravfall i cirkulära fläckar, fjällning runt öronen eller nacken och klåda som blir värre med repor.

Är det mjäll eller psoriasis?

Psoriasis är en autoimmun sjukdom som gör att hudceller snabbt reproducerar sig vilket resulterar i att döda hudceller tappas ut snabbare än vanligt.

Om din mjäll dyker upp plötsligt och i fläckar istället för att bara spridas i hårbotten, eller om du har andra tecken på psoriasis som rodnad, klåda och fjällning på andra delar av kroppen (som armbågar eller knän), är det troligt att psoriasis kan orsaka mjällen.

Är det mjäll eller seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem är ett inflammatoriskt tillstånd som irriterar huden och stör dess normala omsättningscykel, vilket resulterar i överskott av fjällning. I alla fall måste rätt behandling för mjäll fastställas för att minska symtomen och främja hälsosam hårväxt.

Mjäll orsakad av seborroiskt eksem kännetecknas i allmänhet av röda, fjällande hudfläckar på hårbotten, tillsammans med feta eller torra flingor. Det kan också inkludera andra delar av kroppen som ögonbrynen, veck bakom öronen och runt näsa och mun, bröst och övre delen av ryggen. Andra symtom kan vara klåda, brännande känsla på det eller de drabbade områdena, ömhet i hårbotten/huden vid repor. I jämförelse med en svampinfektion som vanligtvis resulterar i flagnande vit eller gulaktig fjällning i hårbotten (utan tecken på inflammation) är det mer sannolikt att seborroiskt eksem åtföljs av rodnad och irritation.

Hur får man bort mjäll?

Det finns många sätt att behandla och förebygga torr hårbotten. Här är 6 av våra bästa tips:

1. Få bort mjäll med sulfatfritt schampo: Du behöver du ett schampo som är fuktgivande och reparerande. Undvik till varje pris schampon som innehåller kemikalier såsom som sulfater, cykliska silikoner och parabener då dessa bara kommer torka ut ditt hår ytterligare. Välj istället ett milt schampo som Caring Schampo med naturliga ingredienser såsom hyaluronsyra, avokadoolja och Piroctone Olamine som har en lugnande effekt på hårbotten.

2. Tvätta håret som mest 2-3 gånger i veckan: Det finns en myt om att man ska tvätta håret varje dag för att hålla det friskt och rengöra det från smuts och fett. Egentligen är det faktiskt bättre att tvätta håret som mest 2-3 gånger i veckan. Detta gäller speciellt om du har torrt och skadat hår. Tvättar du håret för ofta blir det istället torrt och livlöst.

3. Använd ett fuktgivande balsam efter varje tvätt: Medan schampo inte bör användas mer än 2-3 gånger i veckan så kan du faktiskt använda vår Caring Balsam i håret varje dag för att återfukta det och hålla det friskt. Balsamet tar hand om de torra och skadade områdena i håret och gör det mjukt och lättare att reda ut. Kom också ihåg att du aldrig bör schamponera håret utan balsam efteråt, eftersom detta kan göra det ännu mer torrt och skadat.

4. Drick tillräckligt med vatten: Torr hårbotten orsakas i grund och (hår)botten av att det saknas fukt i skalpen. Var därför noggrann med att dricka tillräckligt med vatten. En vuxen person behöver ca. 1,5 - 2 liter vatten per dag.

5. Lägg till en hårmask i din veckorutin: En fuktgivande hårmask som vår Caring Hårmask är ett perfekt sätt att återfukta ditt hår. En hårmask med fuktgivande ingredienser som sheasmör, hyaluronsyra och avokadoolja gör ditt hår mjukare, glansigare och mer elastiskt. Applicera masken 1-2 gånger i veckan eller oftare om ditt hår känns torrt och livlöst.

6. Skydda ditt hår vid heat styling: De flesta av oss använder ibland värmeverktyg för att styla vårt hår på något sätt, och det är inte alltid så lätt att göra det på ett skonsamt sätt. Hög värme är väldigt skadligt för ditt hår, så det är viktigt att du skyddar ditt hår från skador. Använd alltid någon typ av värmeskyddande spray eller kräm som vår Nourishing Värmeskydd innan du använder värme för att styla ditt hår.

FAQ

Q: Hur får man bort mjäll orsakat av svampinfektion?
A: Om du tror att dina besvär är orsakade av en svampinfektion så kan du läsa mer om behandlingar för mjäll orsakad av svampinfektioner här.

Q: Hur får man bort mjäll orsakat av psoriasis?
A: Om du misstänker att psoriasis är orsaken till dina besvär med mjäll så är enda sättet att veta säkert att besöka en läkare som kan hjälpa till att ställa en korrekt diagnos så att de kan ge lämpliga behandlingsalternativ.

Q: Hur får man bort mjäll orsakat av seborroisk eksem?
A: Om du misstänker att du har besvär med seborroiskt eksem så kan du läsa mer om det här vanliga problemet och få tips på råd i den här artikeln om seborroiskt eksem.