Vad är Seborroiskt eksem i hårbotten? 5 tips om hur du bli av med besvären.

21/02/2023

Vad är Seborroiskt eksem i hårbotten? Tips för bli av med besvären

Seborroiskt eksem, även kallat mjälleksem, är ett vanligt hudproblem som orsakas av en svamp. Det kan visa sig som röd, torr hud med fjällande ytor och ibland klåda. Besvären drabbar både barn och vuxna, och utbryter oftast i hårbotten. Läs vidare om för att ta reda på hur du vet om du har seborroiskt eksem samt vad man kan göra åt saken.

Vad är seborroiskt eksem i hårbotten?

Seborroiskt eksem är en väldigt vanlig form av eksem som oftast förekommer i hårbotten. Det kan dock också dyka upp på andra delar av kroppen där det finns talgkörtlar som producerar fett - t.ex. på bröstet eller i ansiktet - särskilt runt näsan. I de allra flesta fallen är seborroiskt eksem ofarligt och går över av sig själv eller med hjälp av rätt schampo, men det kan vara mycket irriterande och ibland smärtsamt.

Hur ser seborroiskt eksem ut?

Seborroiskt eksem förekommer oftast i hårbotten där det ger upphov till fläckar av hudrodnad och stora, gulaktiga flagor som lossnar och fastnar i håret. På ljus hud syns en tydlig hudrodnad under eksemet som kan vara svårare att se på mörk hud.

Varför får man seborroiskt eksem?

Det är faktiskt inte helt klarlagt vad som orsakar Seborroiskt eksem. En förklaring är dock att det orsakas av en typ av jästsvamp som finns på huden hos de flesta vuxna och som trivs extra bra på de delar av huden där det finns rikligt med talgkörtlar som producerar olja. Ibland kan svampen producera inflammatoriska ämnen som orsakar hos överkänsliga personer kan orsaka utslag och fjällande hud och hårbotten. Personer med har särskilt stor benägenhet att drabbas av seborroiskt eksem.

Hur blir man av med seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem i hårbotten är en vanlig form av eksem som orsakar klåda, rodnad och flagnar. Det är ofta besvärande, men det finns behandlingar som kan lindra symtom och göra det bättre.
Behandlingar varierar beroende på hur allvarlig ditt tillstånd är. Om du har milda symptom kan du prova naturliga botemedel såsom aloe vera-gel eller jojobaolja.

Hur motverkar man seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem i hårbotten är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar klåda och skalning. Det är vanligt förekommande och kan vara svårt att behandla. Men det finns flera preventiva åtgärder du kan vidta för att förebygga eller minska symtomen.

Tvätta håret med ett milt schampo och återfuktande balsam två gånger i veckan. Undvik schampon som innehåller alkohol, sulfater eller andra irriterande ämnen. Försök att inte torka håret för mycket med en fön, torrtork eller liknande. Var noga med att torka bort allt vatten från ditt hår och din hud efter duschen. Använd en mild kräm eller olja på torrt hår och helst inte på fuktigt hår. Prova naturliga alternativ som jojoba-olja, sheasmör, cocosolja eller tea tree-olja.

Hur kan sulfatfritt schampo hjälpa?

Seborroiskt eksem är en form av dermatit som orsakar klåda och flagnande hud. Eksemet är vanligast förekommande på oljigare hudtyper. Om du lider av seborroiskt eksem kan det vara svårt att undvika utbrott, men det finns några saker du kan göra för att motverka dem. En bra metod är att använda ett sulfatfritt schampo. Sulfater är starka ingredienser som finns i många vanliga schampon och som används för att ditt hår ska kännas extra rent. Problemet är dock att de också tar bort alla de bra naturliga oljorna som ditt hår och din hårbotten behöver för att må bra. Sulfater kan alltså förvärra seborroiskt eksem genom att torka ut huden ytterligare och göra den känsligare för inflammation. Att byta till sulfatfritt schampo kan vara en effektiv metod för att motverka seborroiskt eksem.

Hur kan hårvårdsprodukter med naturliga ingredienser som sheasmör och cocosolja lindra seborroiskt eksem?

Sheasmör och cocosolja är två effektiva ingredienser för att lindra seborroiskt eksem. De hjälper till att behålla fukt i huden, vilket är avgörande för att motverka uttorkning och irritation. Dessutom innehåller de naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan bekämpa seborroiskt eksem utan att irritera huden ytterligare. Att använda hårvårdsprodukter med sheasmör och cocosolja kan därför hjälpa till att lindra seborroiskt eksem. Dessa ingredienser hjälper till att återställa fuktbalansen i huden, vilket minskar svullnad, rodnad och klåda. De bidrar även till att låsa in fukt i huden, vilket minskar risken för uttorkning och irritation. Produkterna nedan är perfekta för att motverka och lindra seborroiskt eksem.