Kluvna Toppar: Den Ultimata Guiden med 16 sätt att förbygga och fixa kluvna toppar

februari 21, 2023

Kluvna Toppar: Den Ultimata Guiden med 16 sätt att förbygga och fixa kluvna toppar

Oavsett vad orsaken är så är kluvna toppar en riktig glädjedödare som gör att håret aldrig riktigt känns bra. Men oroa dig inte – det finns lösningar! I den här guiden ska vi förklara de vanligaste orsakerna till, hur du undviker kluvna toppar och de bästa metoderna för att fixa kluvna toppar.

Vad är kluvna toppar?

Innan vi kastor oss in i hur man undviker och fixar kluvna toppar, så måste vi börja med grunderna. Kluvna toppar uppstår när det skyddande yttre lagret av ditt hår, känd som fjällskiktet (eller cuticulan om man ska vara lite nogrann), börjar slitas eller delas. Detta kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive värmestyling, kemiska behandlingar och allmänt slitage. När kluvna toppar väl uppstår kan de inte riktigt repareras – den enda verkliga lösningen är att klippa bort det skadade håret. Men genom att vidta åtgärder för att förhindra kluvna toppar från att bildas i första hand kan du hålla ditt hår friskt och vackert.

Varför får man kluvna toppar?

 1. Värmeverktyg: Om du regelbundet använda värmeverktyg som plattång, locktång och fön, så utsätter du ditt hår för påfrestningar som lätt kan leda till kluvna toppar. Det beror på att de höga temperaturerna från värmeverktygen faktiskt kan skada det skyddande lagret av dina hårstrån. När detta lager skadas blir ditt hår mer känsligt och har lättare för att gå sönder och spricka i topparna. Ju mer du använder värmeverktyg, desto lättare är det alltså för kluvna toppar att utvecklas.
 2. Kemiska behandlingar: Kemiska behandlingar som att färga eller permanenta håret kan visserligen hjälpa dig få looken du är ute efter, men de är också några av de största bovarna bakom kluvna toppar. Det beror på att kemikalierna som används i dessa behandlingar kan ta bort de naturliga oljorna som håller ditt hår friskt, vilket gör det mer benäget att gå sönder och spricka. Dessutom kan kemiska behandlingar försvaga bindningarna mellan enskilda fibrer i hårstårna, vilket gör dem spröda och ömtåliga med tiden. Så om du vill undvika kluvna toppar, var försiktig med kemiska behandlingar och försök ge ditt hår en paus då och då.
 3. Tvätta för ofta: Du kanske tänker att det är bra att tvätta håret ofta, men tänk om! Att övertvätta håret kan faktiskt leda till kluvna toppar. När du tvättar håret för mycket tar du bort de naturliga oljorna som håller dina hårstrån friska och starka. Utan dessa oljor blir ditt hår torrt och sprött, vilket gör det mer känsligt för sprickor i topparna. Även det varma vattnet från att duscha eller schamponera kan skada ditt hår och försvaga bindningarna som håller ihop varje hårstrå.
 4. Miljöfaktorer: Det är inte bara de saker vi själva gör med vårt hår som kan orsaka kluvna toppar - miljöfaktorer kan också spela stor roll. Exponering för hårda väderförhållanden, överdrivet solljus, kyla och luftföroreningar kan försvaga det skyddande lagret av dina hårstrån. Detta försvagade lager gör det lättare för föroreningar att tränga in i ditt hår och orsaka skador, vilket kan leda till kluvna toppar. Om du dessutom använder kemiska behandlingar som blekning, permanent eller färgning, är ditt hår ännu mer sårbart för skador från miljön.
 5. Genetik: Vi har alla unikt hår, och genetik kan spela en roll för hur vårt hår växer och beter sig. Även om genetik inte direkt orsakar kluvna toppar, kan de göra dig mer benägen att utveckla dem. Om du till exempel naturligt har torrt eller grovt hår, kan det vara mer sannolikt att du också får kluvna toppar än någon med naturligt fett eller mjukt hår. Vissa gener kan till och med avgöra hur snabbt ditt hår växer och hur lätt det går sönder, vilket också kan öka risken för kluvna toppar med tiden. Men oroa dig inte - med rätt omsorg och uppmärksamhet kan vem som helst hålla kluvna toppar borta!
 6. För hårdhänt handdukstorkning: Hur du torkar håret kan faktiskt också bidra till kluvna toppar. När du har bråttom kan det vara frestande att ta vilken gammal handduk som helst och börja gnugga håret kraftigt för att få det torrt. Men detta kan faktiskt orsaka mycket skada, vilket gör ditt hår mer benäget att splittras. De grova handduksfibrerna kan skapa små revor i hårstråna, försvaga dem och få dem att gå sönder med tiden. Torka håret lite försiktigt istället och välj en handuk som är mjuk.
 7. Tighta och strama frisyrer: Kanske kör du ofta på en hög stram hästsvans eller hårknut? Var lite försiktigt här också. Tighta frisyrer kan faktiskt också orsaka kluvna toppar. När du knyter upp håret för hårt, utsätter du hårstråna för väldigt stor påfrestning vilket gör att dem är mer benägna att gå sönder och splittras. Med tiden kan detta leda till skört hår och kluvna toppar. Välj hellre en lite lösare frisyrer, som en låg hästsvans eller en lite stökig knut för att ge ditt hår en paus från påfrestningen.
 8. För lång tid mellan klippningarna: Sista vanliga orsaken till kluvna toppar är helt enkelt det var lite för länge sedan du klippte dig sist. När det går för lång tid mellan klippningarna är det mer sannolikt att ditt hår hinner skadas och att du utvecklar kluvna toppar. Det beror på att ändarna på ditt hår är de äldsta och mest sårbara delarna av varje hårstrå. Genom att regelbundet klippa bort dessa skadade toppar kan du hålla ditt hår friskt och förhindra att kluvna toppar utvecklas i första hand. Sikta på att klippa håret var 6-8:e vecka för att hålla håret i toppform.

Hur undviker man kluvna toppar?

Här våra 8 bästa tips för att undvika kluvna toppar:

 1. Var lite försiktig: Var snäll mot ditt hår! Undvik tajta frisyrer och överborstning, och försök använda en bredtandad kam när du kan. När du borstar håret, börja i ändarna och arbeta dig uppåt för att minimera kluvna toppar. Och glöm inte att torka håret lite lugngt och försiktigt med en mjuk handduk!
 2. Välj milda produkter: Att använda rätt hårvårdsprodukter kan göra stor skillnad för att förhindra kluvna toppar. Leta efter produkter som innehåller närande ingredienser som kokosolja, arganolja eller keratin. Undvik produkter som innehåller starka kemikalier som sulfater eller alkohol, eftersom dessa tar bort hårets naturliga oljor och gör det mer benäget att skadas. Med ett sulfatfritt schampo kommer du långt!
 3. Chilla lite med värmen: Värmestylingverktyg som plattång, locktång och hårtorkar kan alla bidra till kluvna toppar. Försök att begränsa hur ofta du stylar med värmeverktyg och använd alltid en värmeskyddande kräm eller spray för att minimera skador. Och när du använder dem, se till att använda en låg temperatur.
 4. Tänk på din kost: Ditt hår är en återspegling av din allmänna hälsa, så det är viktigt att se till att du får i dig de näringsämnen du behöver för att hålla det friskt. Mat som är rik på vitaminer och mineraler, som gröna blad, bär och ägg, kan alla hjälpa till att ge näring till ditt hår och förhindra kluvna toppar. Läs mer om vilken mat som är bra för ditt hår.
 5. Skydda dig mot UV-strålar: När du är ute i solen, se till att skydda ditt hår med en hatt eller scarf. UV-strålar kan skada ditt hår precis som de kan skada din hud, så att skydda håret från solen kommer hjälpa till att hålla ditt hår friskt och vackert och fritt från kluvna toppar.
 6. Se över din livsstil: En hälsosam livsstil kan räcka långt för att förhindra kluvna toppar. Regelbunden träning, stresshantering och goda sömnvanor kan alla bidra till friskt hår och hjälpa dig att undvika kluvna toppar.
 7. Öva dig i lite trots: Kluvna toppar suger, men låt dem inte förstöra din mojo! Be dem vänligt men bestämt att dra åt helvete. Det kanske inte löser problemet, men kanske känns det lite, lite bättre?
 8. Ha tålamod: Att förhindra kluvna toppar tar lite tid, så var tålmodig och konsekvent i din hårvårdsrutin. Genom att följa dessa tips och ta väl hand om ditt hår kan du förhindra att kluvna toppar bildas och hålla ditt hår friskt och vackert.

Hur fixar man kluvna toppar?

Om du redan har kluvna toppar så oroa dig inte – det finns fortfarande sätt att rädda ditt hår. Här är några av de bästa metoderna för att fixera kluvna toppar:

 1. Klipp av dem: Det enda sättet att helt bli av med kluvna toppar är att faktiskt att klippa av dem. Du behöver inte klippa av allt ditt hår – klipp bara bort de skadade topparna för att förhindra att sprickan går längre upp i hårstrået.
 2. Prova en hårmask: Hårmasker är ett grymt sätt att ge näring och reparera skadat hår. Leta efter en återfuktande mask som innehåller ingredienser som sheasmör, kokosolja eller arganolja, som kan hjälpa till att återfukta och stärka ditt hår.
 3. Använd en Leave-In-Conditioner: Leave-In-Conditioner kan hjälpa till att skydda ditt hår från ytterligare skador och förhindra att kluvna toppar blir värre. Leta efter en lätt formula som inte tynger ner ditt hår för mycket. På tal om balsam, vår återfuktande balsam innehållande piroctone olamine, vitamin E, omega 6 och hyaluronsyra som hjälper till att ge näring och återfukta ditt hår, vilket minskar risken för kluvna toppar.
 4. Klipp håret regelbundet: Även om du försöker spara ut ditt hår är det viktigt att klippa håret regelbundet för att hålla kluvna toppar borta. En klippning var sjätte till åttonde vecka kan hjälpa till att hålla ditt hår friskt och förhindra att skadade hårstrån förvärras.
 5. Styla lite försiktigt: Var försiktig när du stylar ditt hår! Undvik att använda tighta hårsnoddar och att dra håret för hårt, och använd alltid en värmeskyddande spray när du använder värmestylingverktyg.
 6. Borsta inte håret när det är vått: Vått hår är mer benäget att gå sönder, så undvik att borsta håret när det är blött. Använd istället en bredtandad kam för att reda ut håret och torka håret försiktigt innan du borstar.
 7. Se över din hårrutin: Om du upplever många kluvna toppar kan det vara dags att omvärdera din hårvårdsrutin. Använder du för mycket värme? Borstar du håret för hårt? Genom att identifiera grundorsaken till dina kluvna toppar kan du göra ändringar för att förhindra att de inträffar i framtiden.
 8. Överdriv inte: Att överbehandla ditt hår kan faktiskt orsaka lika mycket skada som att försumma det. Tänk på hur ofta du använder värmestylingverktyg eller kemiska behandlingar och ge ditt hår en paus då och då.

Början på slutet av på kluvna toppar

Kluvna toppar är ett väldigt vanligt problem, men de är inte oundvikliga. Genom att ta väl hand om ditt hår och vara uppmärksam på orsakerna till kluvna toppar kan du förhindra att de bildas och hålla ditt hår friskt och vackert. Och om du får kluvna toppar, få inte panik – det finns fortfarande sätt att fixa dem och få håret på rätt spår igen. Med dessa tips och produkterna nedan kommer du att vara på god väg mot hår som gör dina vänner avundsjuka!