Kliande hårbotten – 7 orsaker till kliande hårbotten och tips för att bli av med besvären

20/02/2023

Kliande hårbotten - 7 orsaker till kliande hårbotten och tips för att bli av med besvären

Varför kliar min hårbotten? Är det en fråga du känner igen? Om ja, då är du inte ensam! Kliande hårbotten är ett vanligt problem som många lider av. Men vad är det som orsakar klåda i hårbotten? I den här artikeln undersöker vi de vanligaste orsakerna till kliande hårbotten och fokuserar på sätt att bli av med problemet. Läs vidare för att ta reda på mer!

7 vanliga orsaker till klåda i hårbotten

Klåda i hårbotten kan ha väldigt många olika orsaker - oftast beror det på något i din dagliga rutin som inte riktigt lirar med hur din hårbotten vill ha det. Det kan också vara ett tecken på någon typ av hudsjukdom. Här är 7 av de vanligaste orsakerna till att din hårbotten kliar

  1. Schampo med sulfater
  2. Du tvättar håret för ofta
  3. Mjäll
  4. Stress
  5. Torr hårbotten
  6. Fel stylingprodukter
  7. Eksem, psoriasis och seborreisk dermatit

1. Schampo med sulfater kan orsaka kliande hårbotten

Sulfater är en typ av ingrediens som finns i många schampon och rengöringsprodukter. De är effektiva på att avlägsna smuts och fett, men de kan också vara irriterande för huden. Om du har känslig hud eller om du redan lider av seborré (en hudsjukdom som orsakar fet och flakig hud) kan sulfater göra att dina symptom blir värre.

Det finns flera alternativ till schampon med sulfater som är mer skonsamma mot din hud. Pröva ett sulfatfritt schampo med naturliga ingredienser.

2. Att tvätta håret för ofta kan orsaka kliande hårbotten

Att tvätta håret för ofta kan orsaka kliande hårbotten. Det är ett vanligt misstag att tro att man måste tvätta håret varje dag för att det ska se friskt och vackert ut. Faktum är att det tvärtom kan vara skadligt för håret, och i vissa fall kan det till och med orsaka kliande hårbotten.

Det finns flera anledningar till att tvätta håret för ofta kan orsaka kliande hårbotten. Dels så torkar det ut huden i hårbotten, och dels tar det bort de naturliga oljorna som skyddar och närmar huden. Detta gör att bakterier och svampar lättare kan angripa och irritera huden, vilket i sin tur leder till klåda.

För att bli av med kliande hårbotten bör du därför undvika att tvätta håret för ofta. Sikta på att tvätta håret 2-3 gånger i veckan som mest och var noga med att använda ett sulfatfritt schampo.

3. Mjäll kan orsaka kliande hårbotten

Mjäll är en vanlig orsak till kliande hårbotten. Mjäll är torra, vitaktiga flagor som bildas i din hårbotten av döda hudceller och sebum. Mjäll kan vara irriterande och svårt att bli av med. Det finns dock några saker du kan göra för att motverka mjäll:

- Försök att tvätta håret ofta, men inte för ofta. Tvättar du håret för ofta kan det bli torrt och irriterat, vilket i sin tur kan leda till mjäll. Tvättar du ditt hår en till tre gånger per vecka räcker det oftast för att hålla rent och friskt.

- Undvik schampon som innehåller sulfater eller alkohol, eftersom de tar bort för mycket av sebumet från din skalp och därmed torkar ut din hårbotten.

4. Stress kan orsaka kliande hårbotten

Stress kan orsaka en mängd olika fysiska och psykiska hälsoproblem, inklusive en kliande hårbotten. Stress får kroppen att frigöra kortisol och andra hormoner som kan störa den normala balansen av kemikalier i din kroppen. När detta händer kan det leda till en ökning av inflammation i hela kroppen, inklusive i hårbotten. Denna inflammation utlöser klåda på grund av ökad nervändar i huden som har blivit överkänsliga på grund av av stresshormoner.

Långvariga förhöjda nivåer av stress dämpar vårt immunförsvar vilket hos personer med  underliggande tillstånd som eksem eller psoriasis kan leda till att besvären blossar upp och kliar mer än vanligt.

5. Torr kliande hårbotten

Torr hårbotten kan orsaka kliande hårbotten. Det är vanligtvis inte ett allvarligt problem, men det kan vara irriterande. Om du har torr hårbotten, prova att använda ett milt schampo och ett fuktgivande balsam som är avsedda för torrt hår. Undvik produkter som innehåller sulfater eller alkohol, eftersom dessa kan torka ut din hårbotten ytterligare. Exfoliera din hårbotten regelbundet med en mild peeling för att ta bort döda hudceller och stimulera cirkulationen.

6. Överdriven styling

Överdriven styling och produkter med för mycket kemikalier kan orsaka kliande hårbotten. Detta är ett vanligt problem som uppstår när man använder för mycket vax, gel eller mousse i håret, eller när man tvättar håret för ofta med schampo som innehåller en massa kemikalier.

Kan kliande hårbotten vara ett tecken på håravfall?

Kliande hårbotten är förknippad med håravfall på flera sätt. För det första kan en kliande hårbotten vara ett tecken på kronisk inflammation i basen av hårsäckarna, vilket kan leda till skador och försvagade rötter som så småningom orsakar håravfall. Denna inflammation kan bero på många faktorer som allergier eller infektioner som ringorm eller psoriasis. Dessutom kan överdriven repning och gnuggning av hårbotten orsaka irritation och inflammation som försvagar folliklarna, vilket leder till hårbrott som resulterar i tunnare hår eller kala fläckar.

För det andra kan en kliande hårbotten också indikera en svampinfektion som kallas seborroiskt eksem, en typ av mjäll. Mjäll orsakas av överväxt av jäst på hudens yta och orsakar fjällning i hårbotten tillsammans med klåda. Om det lämnas obehandlat kan detta tillstånd leda till ytterligare skador som orsakar betydande håravfall från både aktiva hårstrån och nyligen vilande, vilket kommer att resultera i en total minskning av volymen/tjockleken på ditt hår över tiden.

Slutligen, om du upplever klåda tillsammans med andra symtom som rodnad/irritation eller till och med smärta bör du genast rådfråga en läkare eftersom dessa kan peka på någon form av allergisk reaktion som kan kräva läkarvård för korrekt diagnosbehandlingsplan inklusive mediciner/ livsstilsförändringar etc.

Produkterna nedan är perfekta för att motverka en kliande hårbotten.