Slipp torr hårbotten – 6 sätt att behandla och förebygga

februari 20, 2023

Torr hårbotten är inte bara obehagligt, utan det kan också leda till andra problem som klåda, irritation och fläckar av rodnad i hårbotten. Dessutom är torr hårbotten en vanlig orsak till att ditt hår kanske är torrt, livlöst, glanslöst, frissigt eller faktiskt till och med flottigt och oljigt. I denna artikel tar vi en titt på de vanligaste orsakerna till torr hårbotten och ger dig 6 sätt att behandla torr hårbotten.

Hur ser torr hårbotten ut?

En torr hårbotten kan vara mycket irriterande och obehaglig. I de flesta fall är det lätt att se avgöra  om man har en torr hårbotten. Vanliga symtom är t.ex. klåda och kliande hårbotten, flagor liknande mjäll eller att huden känns stram och öm. Andra vanliga symtom är att ditt hår känns livlöst, glanslöst och kanske till och med är frissigt och svårt att reda ut.

Kan torr hårbotten orsaka fett hår?

Ett mindre känt symtom på torr hårbotten är faktiskt oljigt eller flottigt hår och fet hårbotten. När hårbotten är torr kan det orsaka en ökning av fettproduktionen i hårsäckarna som resulterar i att håret känns och ser fett, flottigt eller oljigt ut.

Vad orsakar torr hårbotten?

Det finns många faktorer som kan orsaka torr hårbotten. Här är 9 av de vanligaste orsakerna.

  1. Du tvättar håret för ofta: För frekvent tvätt av håret kan ta bort naturlig fukt och olja från hår och hårbotten. Detta kan göra att hårbotten blir torr, irriterad och kliande. För de flesta personer räcker det att tvätta håret högst 1-3 gånger per vecka.
  2. Hårvårdsprodukter med starka kemikalier: alldeles för många hårvårdsprodukter innehåller kemikalier och sulfater som tar bort naturlig olja från hårbotten. Detta kan orsaka torrhet, klåda och flagnande hårbotten.
  3. Du dricker för lite vatten: En torr hårbotten är ofta en följd av brist på fukt. Därför är det viktigt att du dricker tillräckligt med vatten varje dag.
  4. Väderförhållanden: Torrt och kallt väder kan dränera din hårbotten på fukt, vilket resulterar i en torr och kliande känsla.
  5. Bakterier och svampinfektioner: Bakterier och svampinfektioner kan leda till torr hårbotten genom orsaka inflammation och svullnad som täpper till hårsäckarna och hindrar fukt och näring från att nå huden.
  6. Diet: En ohälsosam diet som är rik på fetter och socker men bristfattig på näringsämnen kan leda till ett håravfall som, i sin tur, kan orsaka torrhet.
  7. Stress: En av de vanligaste orsakerna till torr hud överlag är stress. När du är stressad, producerar din kropp mindre av de naturliga oljorna som den behöver för att motstå yttre påfrestningar. Detta gör dig mer mottaglig för torrhet och irriterade områden.
  8. Hormonella förändringar: En hormonell obalans som är vanlig under puberteten och klimakteriet, kan leda till att talgkörtlarna inte fungerar riktigt så bra, vilket resulterar i en torr hårbotten.
  9. Allergiska reaktioner: Allergi mot hårprodukter som schampo, balsam eller hårfärg kan orsaka torrhet och klåda.

Hur vet jag om det är mjäll eller torr hårbotten?

Det finns flera sätt att avgöra om man har mjäll eller torr hårbotten. En av de enklaste sätten är att känna på ditt hår och se hur det känns. Hår som är drabbat av mjälleksem eller seborroiskt eksem känns oftast flottigare och lite klibbigare än hår som har mjälliknande flagor orsakade av torr hårbotten. Om du drar ett finger genom ditt hår och det känns som om det fastnar lite extra i fingret, är det troligtvis mjälleksem.

Ett annan sätt att veta om det är mjäll eller torr hårbotten är hur din hudkvalitet känns runt din hårbotten. Om din hårbotten känns torr och irriterad är det troligtvis torr hårbotten. Om det känns fuktigt och klibbigt i hårbotten, är det troligtvis mjälleksem.

Hur återfuktar man torr hårbotten? Här är våra 6 bästa tips!

Så, hur gör man då för att återfukta och behandla torr hårbotten? Det finns många sätt att behandla och förebygga torr hårbotten.

Här är 6 av våra bästa tips:

1. VÄLJ ETT SULFATFRITT SCHAMPO

Du behöver du ett schampo som är fuktgivande och reparerande. Undvik till varje pris schampon som innehåller kemikalier såsom som sulfater, cykliska silikoner och parabener då dessa bara kommer torka ut ditt hår ytterligare. Välj i stället ett milt schampo med naturliga ingredienser såsom hyaluronsyra, avokadoolja och Piroctone Olamine som har en lugnande effekt på hårbotten.

2. TVÄTTA HÅRET SOM MEST 2-3 GÅNGER I VECKAN

Det finns en myt om att man ska tvätta håret varje dag för att hålla det friskt och rengöra det från smuts och fett. Egentligen är det faktiskt bättre att tvätta håret som mest 2-3 gånger i veckan. Detta gäller speciellt om du har torrt och skadat hår. Tvättar du håret för ofta blir det istället torrt och livlöst.

3. ANVÄND ETT FUKTGIVANDE BALSAM EFTER VARJE TVÄTT

Medan schampo inte bör användas mer än 2-3 gånger i veckan så kan du faktiskt använda balsam i håret varje dag för att återfukta det och hålla det friskt. Balsamet tar hand om de torra och skadade områdena i håret och gör det mjukt och lättare att reda ut. Kom också ihåg att du aldrig bör schamponera håret utan balsam efteråt, eftersom detta kan göra det ännu mer torrt och skadat. Välj alltid ett återfuktande balsam för bästa resultat.

4. DRICK TILLRÄCKLIGT MED VATTEN

Torr hårbotten orsakas i grund och (hår)botten av att det saknas fukt i skalpen. Var därför noggrann med att dricka tillräckligt med vatten. En vuxen person behöver ca. 1,5 – 2 liter vatten per dag.

5. LÄGG TILL EN HÅRMASK I DIN VECKORUTIN

En hårmask är ett perfekt sätt att återfukta ditt hår. En hårmask med fuktgivande ingredienser som sheasmör, hyaluronsyra och avokadoolja gör ditt hår mjukare, glansigare och mer elastiskt. Applicera masken 1-2 gånger i veckan eller oftare om ditt hår känns torrt och livlöst.

6. SKYDDA DITT HÅR VID HEAT STYLING

De flesta av oss använder värmeverktyg för att styla vårt hår på något sätt, och det är inte alltid så lätt att göra det på ett skonsamt sätt. Hög värme är väldigt skadligt för ditt hår, så det är viktigt att du skyddar ditt hår från skador. Använd alltid ett värmeskydd innan du använder värme för att styla ditt hår. Det finns värmeskydd som appliceras i både torrt och vått hår och därför något som passar alla.