Hur man bekämpar mjäll: Den ultimata guiden för frisk hårbotten

juni 13, 2024

Har du någonsin känt den där pinsamma klådan i hårbotten, följt av vita flagor på dina svarta tröjor? Oroa dig inte, du är inte ensam. Mjäll är ett vanligt problem som påverkar många, men lyckligtvis finns det effektiva sätt att bekämpa det. I denna guide kommer vi att dyka djupt in i vad mjäll är, varför det uppstår, och hur du kan bli av med det för gott.

scalp1

Vad är mjäll?

Mjäll, eller seborréisk dermatit, är en hudåkomma som orsakar flagnande hud i hårbotten. Dessa flagor är vanligtvis vita eller gula och kan ibland leda till klåda och rodnad. Det kan påverka alla, oavsett ålder eller kön, och kan vara särskilt besvärligt under de kallare månaderna.

Mjäll kan vara besvärande inte bara fysiskt utan också psykiskt, eftersom det kan påverka självkänslan och självförtroendet. Att förstå vad mjäll är och varför det uppstår är första steget till att bekämpa det effektivt.

Varför får man mjäll?

Det finns flera faktorer som kan bidra till uppkomsten av mjäll:

 • Torr hud: Den vanligaste orsaken till mjäll är torr hud. Detta kan förvärras under vintern eller i torra klimat.
 • Oljor i hårbotten: Överproduktion av talg kan leda till en överväxt av jästsvampar som Malassezia, vilket kan orsaka mjäll.
 • Hudåkommor: Tillstånd som eksem eller psoriasis kan också orsaka mjäll. Dessa tillstånd gör att huden blir inflammerad och flagar.
 • Dålig hygien: Att inte tvätta håret regelbundet kan leda till en ansamling av hudceller och oljor, vilket kan bidra till mjäll.

Hur du bekämpar mjäll: Steg-för-steg

 1. Använd ett anti-mjäll schampo: Ett bra anti-mjäll schampo kan göra underverk. Vårt Caring Schampo innehåller piroctone olamine, en aktiv ingrediens som hjälper till att bekämpa mjäll och lugna hårbotten. Detta schampo är också berikat med hyaluronsyra och avokadoolja för att ge extra näring och skydd.
 2. Djupverkande behandlingar: En djupverkande hårmask som vår Caring Hårmask kan hjälpa till att återfukta och närma hårbotten, vilket minskar torrhet och flagning. Den innehåller sheasmör för djup fuktighet och en unik fuktgivande komplex av hyaluronsyra och avokadoolja.
 3. Undvik stylingprodukter med alkohol: Alkohol kan torka ut hårbotten ytterligare, vilket förvärrar mjäll. Försök att använda mildare produkter som vår Renewal Hair Oil, som ger näring utan att torka ut.
 4. Exfoliera hårbotten: Precis som din hud, behöver din hårbotten exfolieras för att bli av med döda hudceller och produktrester. Vår Scalp Scrub är perfekt för att ta bort dessa orenheter och innehåller aloe vera för att lugna hårbotten samt piroctone olamine för att bekämpa mjäll.
 5. Håll stressnivåerna i schack: Stress kan utlösa eller förvärra hudproblem, inklusive mjäll. Praktisera avslappningstekniker som meditation eller yoga för att hålla dina stressnivåer i schack.

The Everys produkter för mjällbekämpning

På The Every har vi utvecklat en rad produkter som specifikt riktar sig mot att bekämpa mjäll och förbättra hårbottens hälsa. Här är några av våra toppval:

 • Caring Schampo: Vårt Caring Schampo är ett dagligt schampo som främjar en hälsosam hårbotten och hår. Det innehåller en unik fuktgivande komplex av hyaluronsyra och avokadoolja, samt piroctone olamine för att lugna och motverka klåda och mjäll. Detta schampo är perfekt för daglig användning och hjälper till att hålla hår och hårbotten i toppskick.
 • Caring Hårmask: Vår Caring Hårmask är utvecklad för att ge djupgående fukt och näring till både hår och hårbotten. Den innehåller sheasmör för intensiv fuktighet samt hyaluronsyra och avokadoolja för att skydda och vårda håret. Använd denna mask en gång i veckan för bästa resultat.
 • Scalp Scrub: Scalp Scrub är en detox-skrubb för känsliga hårbottnar som snabbt och effektivt lindrar obehag och främjar en hälsosam hårbotten. Den innehåller biologiskt nedbrytbara och naturliga skrubbpartiklar, aloe vera för lugnande effekt, samt piroctone olamine för effektiv behandling mot mjäll.
 • Scalp Food: När du verkligen vill ge din hårbotten den vård den förtjänar, är vår Scalp Food serum ett utmärkt val. Den innehåller Yacon-frukt och aloe vera som omedelbart lugnar irritation, samt pepparmynta och tripeptid-1 som kan hjälpa till att göra håret tätare och fylligare.
 • Renewal Hair Oil: För extra glans och hanterbart hår, prova vår Renewal Hair Oil. Denna olja är berikad med arganolja, havrekärnolja och nyponolja, samt extra vitamin E för skydd mot miljöskador. Den hjälper till att minska frizz och gör håret lättare att borsta utan att täppa till porerna.

Vanliga frågor om mjäll

Q: Vad är den främsta orsaken till mjäll?
A: Den vanligaste orsaken till mjäll är torr hud, men överproduktion av talg och hudåkommor som eksem kan också bidra.

Q: Hur ofta bör jag använda ett anti-mjäll schampo?
A: För bästa resultat, använd ett anti-mjäll schampo som vårt Caring Schampo två till tre gånger i veckan.

Q: Kan stress orsaka mjäll?
A: Ja, stress kan utlösa eller förvärra hudproblem inklusive mjäll. Att hantera stress genom avslappningstekniker som meditation eller yoga kan hjälpa.

Q: Är mjäll smittsamt?
A: Nej, mjäll är inte smittsamt. Det är en hudåkomma som påverkar individen och kan inte överföras till andra.

Q: Vilka naturliga ingredienser är bra mot mjäll?
A: Även om naturliga ingredienser som äppelcidervinäger och kokosolja kan hjälpa, rekommenderar vi att använda specialiserade produkter som vårt Scalp Scrub och Scalp Food serum för bästa resultat.

Genom att följa dessa råd och använda rätt produkter kan du säga adjö till mjäll och välkomna en friskare, flagningsfri hårbotten. På The Every strävar vi efter att erbjuda de bästa lösningarna för dina hårvårdsbehov, så att du kan känna dig självsäker och bekväm varje dag.