Fettigt hår: Hur du blir av med det en gång för alla

juni 14, 2024

Har du någonsin vaknat upp och känt att ditt hår ser ut som om du doppat det i olja? Fettigt hår är ett vanligt problem, men oroa dig inte – vi har alla varit där. I den här bloggen kommer vi att utforska vad som orsakar fettigt hår och hur du kan få det under kontroll.

scalp4

Vad orsakar fettigt hår?

Fettigt hår orsakas främst av överproduktion av talg från hårbotten. Talg är en naturlig olja som hjälper till att hålla ditt hår och hårbotten återfuktade. Men när talgkörtlarna blir överaktiva kan ditt hår se fettigt ut. Här är några vanliga orsaker:

 • Genetik: Vissa människor har naturligt oljigare hår än andra. Detta beror ofta på genetiska faktorer som påverkar talgproduktionen.
 • Hormoner: Hormonella förändringar, som de under puberteten, menstruationscykeln eller graviditeten, kan påverka talgproduktionen och göra håret oljigare.
 • Felaktig hårvård: Att använda fel produkter, tvätta håret för ofta eller använda produkter med hårda kemikalier kan irritera hårbotten och leda till ökad oljeproduktion.
 • Miljöfaktorer: Klimatförändringar, luftföroreningar och fuktighet kan också bidra till fettigt hår.

Hur man behandlar fettigt hår

Nu när vi vet vad som orsakar fettigt hår, låt oss dyka in i hur du kan behandla det.

 1. Använd rätt schampo och balsam: Att välja rätt schampo och balsam är avgörande för att hantera fettigt hår. Sök efter produkter som är speciellt framtagna för fettigt hår och som är fria från sulfater och parabener. Dessa ingredienser kan irritera hårbotten och öka oljeproduktionen. Vårt Caring Schampo är perfekt för daglig användning och hjälper till att balansera hårbotten utan att överstimulera talgkörtlarna.
 2. Tvätta inte håret för ofta: Det kan vara frestande att tvätta håret varje dag när det känns fettigt, men det kan faktiskt göra problemet värre. När du tvättar håret för ofta, tar du bort de naturliga oljorna från hårbotten, vilket får talgkörtlarna att producera ännu mer olja som kompensation. Försök att tvätta håret varannan till var tredje dag för att ge din hårbotten en chans att reglera oljeproduktionen naturligt.
 3. Använd torrschampo: Torrschampo är din bästa vän när det gäller att snabbt fixa fettigt hår utan att behöva tvätta det. Det hjälper till att absorbera överflödig olja och ger ditt hår en fräschare look. Torrschampo kan vara särskilt användbart när du är på språng eller inte har tid för en fullständig hårtvätt. Vårt Invisible Torrschampo är perfekt för alla hårfärger och absorberar olja utan att lämna några rester.
 4. Undvik att röra håret för mycket: Dina händer innehåller oljor som kan överföras till ditt hår när du rör vid det. Försök att undvika att ständigt röra vid ditt hår eller borsta det för ofta, eftersom detta kan sprida oljan från hårbotten ut i håret och få det att se fettigare ut snabbare.
 5. Ät en balanserad kost: Din kost kan också påverka oljeproduktionen i hårbotten. Försök att äta en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler för att hålla ditt hår och hårbotten friska. Livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror, vitamin A och E, samt zink kan hjälpa till att balansera talgproduktionen och förbättra hårhälsan.

Hur man gör en enkel hårvårdsrutin för fettigt hår

Att skapa en enkel hårvårdsrutin kan hjälpa dig att hålla ditt hår under kontroll. Här är en steg-för-steg-guide:

 1. Tvätta håret: Använd ett schampo och balsam som är särskilt framtagna för fettigt hår. Se till att skölja håret noggrant för att undvika att produkterna lämnar några rester som kan tynga ner håret. Vår Caring Balsam är perfekt för att balansera hårbotten och motverka fettigt hår.
 2.  Applicera torrschampo: Mellan tvättarna, använd torrschampo för att fräscha upp ditt hår och absorbera överflödig olja. Torrschampo kan också hjälpa till att ge ditt hår volym och struktur. Volym Torrschampo Mörkt Hår är perfekt för mörkt hår, detta torrschampo ger volym och fräschar upp ditt hår.
 3. Undvik värmestyling: Försök att undvika att använda värmestylingverktyg som hårtorkar och plattänger, eftersom dessa kan stimulera oljeproduktionen i hårbotten. Om du måste använda dem, se till att använda en värmeskyddande produkt. Nourishing Värmeskydd skyddar ditt hår från värmeskador och håller det friskt och återfuktat.
 4. Borsta försiktigt: Borsta ditt hår försiktigt och undvik att borsta det för ofta. Att borsta håret för mycket kan sprida oljan från hårbotten ut i längderna och göra håret fettigare.
 5. Ät rätt: Håll en hälsosam diet för att stödja din hårbottenhälsa. Livsmedel som är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler kan hjälpa till att balansera oljeproduktionen och förbättra hårhälsan.

Produkter som hjälper mot fettigt hår

Hos The Every erbjuder vi flera produkter som är särskilt framtagna för att hjälpa dig att hantera fettigt hår. Här är några av våra favoriter:

 1. Caring Schampo - För daglig användning som hjälper till att balansera hårbotten.
 2. Caring Balsam - Balsam som motverkar fettigt hår och klåda.
 3. Invisible Torrschampo - Torrschampo som absorberar olja och fräschar upp håret mellan tvättar.
 4. Renewal Hair Oil - För att hålla ditt hår friskt och återfuktat utan att göra det fettigt.
 5. Scalp Food - En serum som hjälper till att balansera och närma hårbotten.

Vanliga frågor om fettigt hår

Q: Varför blir mitt hår fettigt så snabbt?
A: Fettigt hår kan bero på överproduktion av talg från hårbotten, felaktiga hårvårdsrutiner eller hormonella förändringar. Genetik spelar också en stor roll – vissa människor är helt enkelt födda med oljigare hårbotten än andra.

Q: Är det dåligt att tvätta håret varje dag?
A: Ja, att tvätta håret varje dag kan överstimulera talgkörtlarna och göra håret fettigare. Försök att tvätta varannan till var tredje dag istället. Detta hjälper din hårbotten att reglera oljeproduktionen naturligt.

Q: Vilka produkter ska jag undvika om jag har fettigt hår?
A: Undvik produkter som innehåller sulfater och parabener, eftersom dessa kan irritera hårbotten och öka oljeproduktionen. Välj istället milda, veganska produkter som är skonsamma mot hår och hårbotten.

Q: Hur ofta ska jag använda torrschampo?
A: Du kan använda torrschampo mellan tvättarna, men undvik att använda det för ofta eftersom det kan bygga upp rester i hårbotten. Använd det med måtta för bästa resultat.

Q: Kan min kost påverka mitt fettiga hår?
A: Ja, en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler kan hjälpa till att hålla ditt hår och hårbotten friska och balanserade. Livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror, vitamin A och E, samt zink kan vara särskilt fördelaktiga.

Kom ihåg att The Every har alla produkter du behöver för att hantera fettigt hår. Upptäck våra veganska, skonsamma och effektiva hårvårdsprodukter idag!