Känslig hårbotten? Så vet du!

Precis som att ansiktshuden kan vara känslig, så kan din hårbotten också vara känslig och behöva lite extra TLC. Vanliga symptom på en känslig hårbotten är att den är torr, kliar, kanske t.o.m. flagnar och du får sår. Ibland får du tunnare hår och kvaliteten på längderna känns… meh. Så vad behöver du veta?

Torr kliande hårbotten

En torr och kliande hårbotten inte är så skönt att ha. Vi vet att det inte känns så kul när det snöar från hårbotten – trots att du använder mjällschampo och verkligen gör ditt bästa för att hårbotten ska må bra. Det finns många olika anledningar till att din hårbotten flagnar och är torr och det måste inte vara mjäll. Vissa är bara mer torra än andra, men ibland är det faktiskt så att dina hårprodukter ställer till det för dig. Om du har en känslig hårbotten kan det vara så att du inte tål vissa ingredienser. Hur vet du det då?

Skillnad mellan mjäll och känslig hårbotten

Mjäll är, till skillnad från torr och känslig hårbotten, med största sannolikhet orsakat av en jästsvamp. Mjäll ger ofta rätt stora och feta flagor som gärna sitter fast i håret och hårbotten. De syns väl och kan förvärras av att hårbotten är fet eller om du inte tvättar håret tillräckligt ofta. Vad som är lätt att missa är att mjäll även kan bero på en bakomliggande sjukdom, t. ex. seborroiskt eksem eller psoriasis. Har du testat olika mjällschampon utan effekt, så kan det vara så att du har en torr eller känslig hårbotten istället.

Vid en torr hårbotten är flagorna ofta mycket mindre och sitter inte ihop i kluster. De är torrare än vid mjäll och mjällschampo gör varken till eller från.

Och om du vill ha en frisk hårbotten?

Vi skulle vilja säga att det finns en magisk hårprodukt som trollar bort alla dina problem (vi har produkter som hjälper, men mer om det snart) men det viktigaste är givetvis att du äter och dricker ordentligt. Är du uttorkad eller inte får i dig all den näring som du behöver, så kommer inte heller din kropp att må bra. Därför ska du se till att dricka ordentligt med vatten varje dag, försöka äta varierat och om det behövs kan du komplettera med ett kosttillskott. Får du inte i dig allt du behöver, kommer håret inte att vara fint. Så enkelt är det. Stress kan också leda till att man har dåligt hår/tappar hår.

Produkter som hjälper en känslig hårbotten

Om du vill börja behandla din känsliga hårbotten så behöver du se över din hårvårdsrutin. Vissa produkter kommer helt enkelt inte att passa dig och det finns ingredienser som är bra att undvika. Det finns liksom inte en sko som passar alla.

Till att börja med kan du kika efter produkter som är anpassade till en känslig hårbotten, vårt Caring Shampoo är utvecklat just för att ge en frisk hårbotten (och ett i övrigt fantastiskt, glansigt svall, så klart). Det som gör att just Caring Shampoo passar så bra för en känslig hårbotten är bland annat att schampot innehåller hyaluronsyra och piroctone olamine, är rikt på vitamin E och omega 6, men även att det är fritt från sulfater.

Sulf… vadå?

Sulfater är även känt som SLS och är en väldigt effektivt rengörande ingrediens, kanske lite för effektiv eftersom den kan störa den skyddande hinnan i hårbotten och kan även dåligt för miljön. Därför blir problemet för många är att produkter med sulfater i sig i det långa loppet kan torka ut och ge en krånglande hårbotten. Just därför har vi skippat det i alla våra produkter. Vi har faktiskt skippat det mesta som generellt kan irritera skalpen eller vara dåligt för miljön, därför brukar våra produkter funkar för de allra flesta.

Hårprodukter för känslig hårbotten

Har du känslig hårbotten så rekommenderar vi våra vårdande produkter. Alla våra produkter är faktiskt framtagna för att främja en frisk hårbotten – från våra torrschampon till vårt balsam som innehåller lugnande ingredienser. Frisk hårbotten = snyggt hår. Kolla in våra vårdande produkter nedan!

Icon

Sweet Almond Oil

Icon

Provitamin B5

Icon

Freshens up Hair and Scalp

Icon

Vegansk Teknologi

Icon

Transparent

Icon

Fritt från Sulfater, Parabener och Cykliska Silikoner

Icon

Animal & Cruelty Free

Icon

Tillverkat i Sverige

Se vad våra kunder tycker om våra andra produkter: