Oljigt hår: Hur du hanterar och förebygger det

juni 24, 2024

Har du någonsin känt att ditt hår ser flottigt ut bara några timmar efter att du tvättat det? Du är inte ensam! Oljigt hår är ett vanligt problem som många av oss kämpar med dagligen. Men oroa dig inte, det finns många sätt att hantera och förebygga oljigt hår. I den här guiden kommer vi att ge dig praktiska tips och råd om hur du kan hålla ditt hår fräscht och oljefritt längre.

scalp7

Vad orsakar oljigt hår?

För att kunna hantera oljigt hår är det viktigt att förstå vad som orsakar det. Här är några vanliga orsaker till att håret blir oljigt:

 1. Överproduktion av talg: Din hårbotten producerar naturligt talg (olja) för att skydda och återfukta håret. Men ibland kan hårbotten producera för mycket talg, vilket gör att håret ser flottigt ut. Detta kan bero på hormoner, genetik eller vissa hälsotillstånd.
 2. Genetik: Om dina föräldrar har oljigt hår är det sannolikt att du också kommer att ha det. Genetiska faktorer kan påverka hur mycket talg dina talgkörtlar producerar.
 3. Felaktig hårvårdsrutin: Användning av felaktiga hårprodukter, överdriven tvätt eller att inte tvätta håret tillräckligt kan bidra till oljighet. Användning av produkter som innehåller tunga oljor eller silikoner kan också orsaka uppbyggnad som gör håret fett.
 4. Klimat: Varmt och fuktigt väder kan göra att hårbotten producerar mer olja. Hög luftfuktighet kan också bidra till att håret känns oljigare snabbare.
 5. Stress och Livsstil: Höga stressnivåer och en ohälsosam livsstil kan påverka hormonbalansen och leda till överproduktion av talg.

Hur du kan hantera oljigt hår

Så vad kan du göra för att hantera oljigt hår? Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla ditt hår fräscht längre:

1. Använd rätt schampo

Att välja rätt schampo är avgörande för att hantera oljigt hår. Satsa på ett schampo som är speciellt formulerat för att hantera oljighet och rena hårbotten effektivt. Vårt Caring Schampo är ett utmärkt val eftersom det innehåller hyaluronsyra och avokadoolja som återfuktar håret samtidigt som det håller hårbotten ren och frisk. Det är också fritt från sulfater och parabener, vilket är viktigt för att undvika ytterligare irritation i hårbotten.

2. Tvätta håret på rätt sätt

Hur du tvättar ditt hår kan påverka hur oljigt det blir. Här är några tips för en effektiv hårtvätt:

 • Tvätta håret varannan dag eller var tredje dag. Överdriven tvätt kan stimulera hårbotten att producera mer olja som en försvarsmekanism mot uttorkning.
 • Använd ljummet vatten istället för varmt vatten, eftersom varmt vatten kan torka ut hårbotten och öka oljeproduktionen. Kallt vatten kan också hjälpa till att stänga hårstrånas kutikula, vilket gör håret mer glansigt.
 • Massera hårbotten försiktigt med fingertopparna för att stimulera blodcirkulationen och avlägsna överflödig olja. Undvik att använda naglarna, eftersom detta kan irritera hårbotten och leda till ökad oljeproduktion.

3. Undvik att röra vid håret

Det kan vara frestande att dra fingrarna genom håret, men försök att undvika det så mycket som möjligt. Att röra vid håret överför olja från händerna till håret, vilket kan göra det flottigt snabbare. Om du måste röra vid håret, försök att göra det med rena händer eller använd en borste istället.

4. Använd torrschampo

Torrschampo är en räddare i nöden för många med oljigt hår. Det hjälper till att absorbera överflödig olja och fräschar upp håret mellan tvättarna. Vårt Invisible Torrschampo är perfekt för alla hårfärger och ger volym samtidigt som det håller håret fräscht. Torrschampo kan också ge ditt hår en härlig doft och textur, vilket gör det lättare att styla.

5. Skölj med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är känt för sina rengörande egenskaper och kan hjälpa till att balansera hårbottens pH-värde. Blanda en del äppelcidervinäger med fyra delar vatten och använd som en sköljning efter schamponering. Detta kan hjälpa till att minska oljighet och ge håret en fin glans. Skölj noggrant med kallt vatten efteråt för att säkerställa att all vinäger avlägsnas.

Produkter för oljigt hår

Att välja rätt produkter är nyckeln till att hantera oljigt hår. Här är några av våra rekommenderade produkter:

 1. Caring Schampo: Perfekt för daglig användning och håller hårbotten ren och frisk. Innehåller återfuktande ingredienser som hyaluronsyra och avokadoolja, samtidigt som det lugnar hårbotten med Piroctone Olamine.
 2. Invisible Torrschampo: En räddare i nöden för att fräscha upp håret mellan tvättarna. Ger volym och textur utan att lämna vita rester.
 3. Caring Balsam: Återfuktar utan att tynga ner håret och hjälper till att hålla hårbotten i balans. Perfekt för att bibehålla en hälsosam hårbotten och förhindra överproduktion av olja.
 4. Scalp Scrub: En exfolierande scrub som rengör hårbotten och minskar överflödig olja och produktrester. Innehåller aloe vera och piroctone olamine för att lugna och behandla hårbotten.
 5. Renewal Hair Oil: En lätt hårolja som ger glans utan att göra håret fett. Innehåller arganolja, havrekärnolja och nyponolja för att ge näring och skydd till håret.

Hur du skapar en hårvårdsrutin för oljigt hår

Att ha en fast hårvårdsrutin kan hjälpa dig att hantera oljigt hår mer effektivt. Här är en enkel rutin att följa:

 1. Morgon: Börja dagen med att använda Invisible Torrschampo för att fräscha upp håret och ge det volym. Spraya torrschampot vid rötterna och massera in det med fingertopparna. Borsta sedan igenom håret för att fördela produkten jämnt.
 2. Tvätta håret: Använd Caring Schampo varannan eller var tredje dag och följ upp med Caring Balsam. Schamponera håret två gånger för att säkerställa att all olja och produktrester avlägsnas. Använd balsamet främst i längderna och undvik hårbotten för att förhindra att det blir för fett.
 3. Veckovis behandling: En gång i veckan, använd Scalp Scrub för att exfoliera hårbotten och ta bort överflödig olja och produktrester. Massera in skrubben försiktigt i hårbotten och skölj noggrant. Följ upp med en fuktgivande behandling som vår Caring Hårmask för att ge extra näring.
 4. Efter behov: Använd Renewal Hair Oil för att ge håret glans och minska frizz utan att tynga ner det. Applicera några droppar av oljan i längderna och topparna efter styling eller när håret känns torrt.

Vanliga frågor om oljigt hår

Q: Hur ofta ska jag tvätta oljigt hår?
A: Det beror på din hårtyp och hårbotten, men en bra regel är att tvätta håret varannan eller var tredje dag. Om du tvättar håret för ofta kan hårbotten bli uttorkad och börja producera ännu mer olja som en kompensationsmekanism.

Q: Kan stress påverka oljigheten i håret?
A: Ja, stress kan påverka hormonbalansen och därmed öka oljeproduktionen i hårbotten. Att hantera stress genom meditation, motion och tillräcklig sömn kan hjälpa till att hålla hormonbalansen i schack och minska oljeproduktionen.

Q: Är det dåligt att använda torrschampo ofta?
A: Nej, torrschampo är ett bra verktyg för att hantera oljigt hår, men det är viktigt att inte överanvända det och att tvätta håret regelbundet. Överdriven användning av torrschampo kan leda till uppbyggnad av produktrester i hårbotten, vilket kan orsaka irritation och blockera hårsäckarna.

Q: Kan kost påverka hur oljigt mitt hår blir?
A: Ja, en kost rik på fet mat kan öka oljeproduktionen i hårbotten. Försök att äta en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker, och drick tillräckligt med vatten för att hålla kroppen och hårbotten återfuktad. Omega-3-fettsyror, som finns i fisk och linfrön, kan också hjälpa till att balansera oljeproduktionen.

Q: Är det bra att använda balsam om jag har oljigt hår?
A: Ja, men välj ett lätt balsam som Caring Balsam som återfuktar utan att tynga ner håret. Applicera balsamet i längderna och undvik att sätta det direkt på hårbotten för att förhindra att det blir för fett.