Flagnande hårbotten: Så blir du av med det för gott

30/05/2024

Har du någonsin märkt att din hårbotten känns torr och flagnar? Det är en vanlig fråga som många av oss ställer oss själva, särskilt när vi ser små vita flagor på våra kläder. Oroa dig inte, vi har täckt dig! I den här bloggen ska vi gå igenom allt du behöver veta om flagnande hårbotten och hur du kan hantera det på bästa sätt.

scalp1

Vad är flagnande hårbotten?

Flagnande hårbotten är precis vad det låter som – en hårbotten som flagnar. Detta kan bero på flera faktorer, inklusive torrhet, överdriven användning av hårprodukter, eller till och med en obalans i din hårbottens mikrobiom. När din hårbotten flagnar, kan det se ut som mjäll, men det är inte samma sak. Mjäll är vanligtvis större, fetare och gulaktig i färgen, medan flagnande hårbotten tenderar att vara mindre och vitare flagor.

Det finns olika grader av flagnande hårbotten, från lätt fjällning till mer intensiv skalning och irritation. Ibland kan det även orsaka klåda, rodnad och obehag. Det är viktigt att identifiera orsaken till problemet för att kunna behandla det på rätt sätt.

Varför får man flagnande hårbotten?

Det finns många orsaker till varför din hårbotten kan börja flaga. Här är några av de vanligaste:

 1. Torrhet: Om din hårbotten inte får tillräckligt med fukt kan den börja torka ut och flaga. Detta kan förvärras under vintermånaderna när luften är torr och kall.
 2. Produktuppbyggnad: Överdriven användning av hårprodukter som hårspray och mousse kan leda till uppbyggnad som irriterar hårbotten. Produkter som innehåller alkohol kan också torka ut hårbotten.
 3. Seborroiskt eksem: En hudsjukdom som orsakar röd, fet och flagnande hud. Detta kan ibland misstas för mjäll, men seborroiskt eksem är mer inflammatoriskt.
 4. Psoriasis: En autoimmun sjukdom som orsakar skalor och rodnad på huden. Om du har psoriasis på andra delar av kroppen är det möjligt att det också kan påverka din hårbotten.
 5. Felaktig hårvård: Att använda hårprodukter som innehåller skadliga ingredienser som sulfater och parabener kan också bidra till problemet. Dessa ingredienser kan vara för starka för känslig hårbotten och kan torka ut och irritera huden.

Hur man behandlar en flagnande hårbotten

Låt oss dyka in i några effektiva sätt att behandla och förebygga flagnande hårbotten.

 1. Använd ett milt schampo: Byt till ett schampo som är särskilt formulerat för känslig hårbotten. Vår Caring Schampo är perfekt för detta ändamål eftersom det innehåller hyaluronsyra och avokadoolja för att ge näring och skydd till både hår och hårbotten. Det hjälper också till att återställa balansen i din hårbotten och förhindrar ytterligare fjällning.
 2. Regelbunden exfoliering: Att exfoliera din hårbotten kan hjälpa till att ta bort döda hudceller och produktuppbyggnad. Prova vår Scalp Scrub, som använder naturliga skrubbkorn och aloe vera för att lugna och rengöra hårbotten. En gång varannan vecka är vanligtvis tillräckligt för att hålla hårbotten fri från uppbyggnad och fjällning.
 3. Använd fuktgivande behandlingar: Håll din hårbotten återfuktad med produkter som är rika på fuktgivande ingredienser. Scalp Food är en utmärkt lösning med yaconfrukt och aloe vera som omedelbart lugnar och återfuktar hårbotten. Daglig användning kan bidra till att förbättra hårbottens hälsa och förhindra fjällning.
 4. Undvik skadliga ingredienser: Se till att dina hårprodukter är fria från sulfater, parabener och cykliska silikoner. Vår Renewal Hair Oil är ett fantastiskt alternativ som hjälper till att reducera frizz och ge glans utan skadliga kemikalier. Genom att använda produkter som är skonsamma mot hår och hårbotten, kan du minska risken för irritation och fjällning.
 5. Skydda håret mot värme: Använd en värmeskyddande produkt innan du stylar ditt hår med varma verktyg. Vår Nourishing Värmeskydd skyddar ditt hår samtidigt som det ger näring och förhindrar kluvna toppar. Värmeskydd är särskilt viktigt om du ofta använder hårtork, plattång eller locktång.

Steg-för-steg guide: Så här gör du

 • Steg 1 - Tvätta håret rätt: Använd ett schampo som är milt och fuktgivande, som Caring Schampo. Massera försiktigt in schampot i hårbotten och skölj noggrant. Upprepa om nödvändigt, men var noga med att inte överdriva, eftersom för mycket tvätt kan torka ut hårbotten ännu mer.
 • Steg 2 - Exfoliera hårbotten: Använd en exfolierande hårbotten skrubb som Scalp Scrub en gång varannan veckan för att avlägsna döda hudceller och produktuppbyggnad. Applicera skrubben på vått hår och massera försiktigt med cirkulära rörelser. Låt verka i några minuter innan du sköljer noggrant.
 • Steg 3 - Återfukta: Efter tvätt, applicera en fuktgivande behandling eller olja för att hålla hårbotten återfuktad och frisk. Välj produkter som är speciellt utformade för att återfukta hårbotten utan att tynga ner håret.
 • Steg 4 - Undvik skadliga produkter: Håll dig borta från produkter som innehåller sulfater, parabener och cykliska silikoner. Välj alltid produkter som är skonsamma mot din hårbotten. Läs ingredienslistorna noggrant och välj naturliga och veganvänliga alternativ.
 • Steg 5 - Skydda mot värme: Om du använder varma verktyg, se till att applicera en värmeskyddande produkt för att förhindra skador och bibehålla hårets hälsa. Värmestyling kan göra att håret och hårbotten torkar ut, vilket förvärrar fjällning och irritation.

Vanliga frågor om flagnande hårbotten

Q: Kan stress orsaka flagnande hårbotten?
A: Ja, stress kan bidra till hudproblem, inklusive flagnande hårbotten. Stress kan påverka kroppens övergripande hälsa och leda till hormonella obalanser som kan orsaka eller förvärra hudproblem.

Q: Hur ofta ska jag exfoliera min hårbotten?
A: Det rekommenderas att exfoliera hårbotten en gång i veckan för att avlägsna döda hudceller och produktuppbyggnad. Om du har särskilt känslig hårbotten, kan du minska frekvensen till varannan vecka.

Q: Kan diet påverka min hårbottens hälsa?
A: Absolut! En balanserad kost rik på vitaminer och mineraler är viktig för en frisk hårbotten. Se till att du får i dig tillräckligt med omega-3 fettsyror, zink, och vitamin E, som alla kan bidra till att förbättra hårbotten och hårhälsan.

Q: Är det dåligt att tvätta håret varje dag?
A: Det beror på din hårtyp och hårbottens behov. För vissa kan daglig tvätt vara uttorkande, medan andra kan behöva det för att hålla hårbotten ren och frisk. Försök att hitta en balans som fungerar för dig och använd alltid ett milt schampo.

Q: Vad är det bästa sättet att applicera hårserum på hårbotten?
A: Dela håret i sektioner och applicera serumet direkt på hårbotten. Massera försiktigt in det för bästa resultat. Detta hjälper till att säkerställa att serumet fördelas jämnt och kan penetrera huden effektivt.

Med dessa tips och tricks kommer din hårbotten att vara i toppform på nolltid. Kom ihåg att hålla dig till produkter som är skonsamma och närande för din hårbotten. Happy hair days ahead!

För fler tips och fantastiska produkter, kolla in vår Caring Schampo, Scalp Scrub, Scalp Food, Renewal Hair Oil, och Nourishing Värmeskydd.