Få bukt med kliande mjäll: Din guide till en frisk hårbotten

24/05/2024

Har du någonsin känt den där irriterande klådan på hårbotten som bara inte vill ge sig? Ja, du är inte ensam. Kliande mjäll är ett vanligt problem som många av oss kämpar med. Det är en ständig kamp att hitta rätt produkter och rutiner för att hålla hårbotten frisk och fri från irritation. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i vad som orsakar kliande mjäll, hur du kan behandla det, och hur du kan förebygga det i framtiden.

scalp8

Vad är kliande mjäll?

Kliande mjäll uppstår när huden på hårbotten skalar av sig i små vita eller gula flagor. Detta kan vara både irriterande och pinsamt. Men varför händer det egentligen?

 1. Överproduktion av olja: När hårbotten producerar för mycket olja, kan det leda till en överväxt av jästsvampar, särskilt Malassezia, vilket i sin tur orsakar mjäll. Denna svamp finns naturligt på hårbotten men kan ibland växa överdrivet mycket och skapa problem.
 2. Torr hårbotten: Om din hårbotten är för torr, kan huden börja skala av sig, vilket resulterar i mjäll. Detta kan orsakas av att du använder för varma duschar eller hårprodukter som torkar ut huden.
 3. Hudsjukdomar: Tillstånd som psoriasis, eksem och seborrheisk dermatit kan också bidra till kliande mjäll. Dessa tillstånd orsakar inflammation och överproduktion av hudceller, vilket leder till flagning och klåda.
 4. Felaktig hårvård: Användning av hårprodukter som innehåller skadliga kemikalier, eller att tvätta håret för sällan eller för ofta, kan också orsaka mjäll. Produkter med sulfater, parabener och andra starka kemikalier kan irritera hårbotten och förvärra problemet.

Att förstå orsakerna till kliande mjäll är första steget mot att hitta rätt behandling och förebyggande åtgärder. Men oroa dig inte, vi har massor av tips och tricks för att hjälpa dig få kontroll över din hårbottenhälsa.

Hur behandlar man kliande mjäll?

Nu när vi vet vad som orsakar mjäll, låt oss titta på hur vi kan behandla det. Här är några effektiva metoder och produkter som kan hjälpa dig att säga farväl till kliande mjäll.

 1. Använd rätt schampo och balsam: Att välja rätt produkter är nyckeln till att behandla och förebygga mjäll. Vi rekommenderar att du använder produkter som är fria från sulfater och parabener, eftersom dessa kemikalier kan irritera hårbotten ytterligare. Testa vår Caring Schampo och Caring Balsam som innehåller hyaluronsyra och Piroctone Olamine för att lugna hårbotten och motverka klåda och mjäll. Dessa produkter är speciellt formulerade för att vara milda och effektiva, vilket gör dem perfekta för daglig användning.
 2. Regelbunden hårtvätt: Tvätta håret regelbundet för att hålla hårbotten ren och fri från överflödig olja och smuts. En bra rutin är att tvätta håret två till tre gånger i veckan med ett milt schampo. Detta hjälper till att förhindra att olja och döda hudceller byggs upp på hårbotten, vilket kan förvärra mjäll. Använd ljummet vatten istället för varmt, eftersom varmt vatten kan torka ut huden ytterligare.
 3. Använd en exfolierande hårbottenprodukt: En exfolierande produkt hjälper till att avlägsna döda hudceller och öppna upp porerna på hårbotten. Vår Scalp Scrub är perfekt för detta ändamål och innehåller aloe vera för att lugna hårbotten samt pepparmint och tripeptid-1 för att stimulera hårväxt. En regelbunden exfoliering en gång i veckan kan göra underverk för att hålla hårbotten frisk och fri från mjäll.
 4. Fukta hårbotten: Precis som huden på resten av kroppen, behöver hårbotten fukt. Använd vår Scalp Food som innehåller yaconfrukt och aloe vera för att återfukta och balansera hårbotten. En väl återfuktad hårbotten är mindre benägen att skala av sig och skapa mjäll. Applicera Scalp Food efter varje hårtvätt för bästa resultat.
 5. Undvik värmeverktyg: Försök att minimera användningen av värmeverktyg som hårtorkar och plattänger, eftersom de kan torka ut hårbotten och förvärra mjäll. Om du måste använda dem, se till att använda en värmeskyddande produkt som vår Nourishing Värmeskydd. Denna produkt skyddar inte bara mot värmeskador utan tillför också fukt och näring till ditt hår.

Förebyggande av kliande mjäll

För att undvika att mjällen kommer tillbaka, följ dessa enkla steg:

 1. Använd milda och veganska hårvårdsprodukter: Välj produkter som är skonsamma mot hår och hårbotten. Alla våra produkter på The Every är veganska och fria från sulfater, parabener och cykliska silikoner. Dessa ingredienser kan vara hårda mot hårbotten och bidra till irritation och mjäll.
 2. Upprätthåll en hälsosam kost: En balanserad diet rik på vitaminer och mineraler kan bidra till en frisk hårbotten. Speciellt zink och B-vitaminer är kända för sina positiva effekter på hårhälsa.
 3. Håll stressen under kontroll: Stress kan påverka din hudhälsa negativt, inklusive hårbotten. Öva på stresshanteringstekniker som meditation, yoga eller regelbunden träning för att hålla stressen i schack.
 4. Skydda håret mot solen: Överdriven sol exponering kan torka ut hårbotten och orsaka mjäll. Använd en hatt eller scarf när du är ute i solen, eller prova vår Nourishing Värmeskydd som också erbjuder skydd mot UV-strålar.

Praktiska tips och råd

För att hjälpa dig att hålla din hårbotten frisk och fri från kliande mjäll, här är några praktiska tips:

 • Prova att massera hårbotten när du tvättar håret: Detta hjälper till att förbättra blodcirkulationen och kan hjälpa till att avlägsna döda hudceller. En enkel hårbottenmassage kan också vara avslappnande och minska stress.
 • Använd ljumma istället för heta duschar: Varmt vatten kan torka ut huden, inklusive hårbotten. Håll vattnet ljummet för att behålla fukten i huden.
 • Byt ut dina kuddöverdrag regelbundet: Kuddöverdrag kan samla olja och smuts som kan irritera hårbotten. Tvätta dem minst en gång i veckan för att hålla dem fräscha.

Vanliga frågor om kliande mjäll

Q: Vad är den bästa behandlingen för kliande mjäll?
A: Den bästa behandlingen för kliande mjäll inkluderar att använda ett schampo som innehåller ingredienser som Piroctone Olamine, regelbunden hårtvätt och att använda fuktgivande produkter som vår Caring Hårmask. Att inkludera en exfolierande produkt som vår Scalp Scrub kan också göra stor skillnad.

Q: Kan stress orsaka kliande mjäll?
A: Ja, stress kan bidra till kliande mjäll genom att påverka hudens naturliga balans och göra den mer benägen att utveckla mjäll. Att hantera stress genom tekniker som meditation, regelbunden motion, och tillräcklig sömn kan hjälpa till att förbättra din hårbottenhälsa.

Q: Är kliande mjäll smittsamt?
A: Nej, kliande mjäll är inte smittsamt. Det orsakas av interna faktorer som oljebalans och hudtillstånd, inte av en smittsam organism. Du behöver alltså inte oroa dig för att överföra det till andra eller få det från någon annan.

Q: Hur ofta bör jag tvätta mitt hår om jag har mjäll?
A: Det är rekommenderat att tvätta håret två till tre gånger i veckan med ett milt schampo för att hålla hårbotten ren och fri från överflödig olja. Att använda vår Caring Schampo och Caring Balsam kan hjälpa till att upprätthålla en frisk hårbotten och minska mjäll.

Q: Vilka ingredienser ska jag leta efter i hårvårdsprodukter för att motverka mjäll?
A: Leta efter produkter som innehåller Piroctone Olamine, hyaluronsyra och naturliga fuktgivare som aloe vera och avokadoolja. Våra Caring Schampo och Caring Balsam är utmärkta val eftersom de är formulerade med dessa ingredienser och är fria från skadliga kemikalier.

Så där har du det! Genom att följa dessa tips och använda rätt produkter kan du säga adjö till kliande mjäll och hej till en frisk, balanserad hårbotten. Kolla in våra produkter på The Every för att hitta det bästa för din hårvårdsrutin. Lycka till!