Allt du behöver veta om håravfall

juli 9, 2024

Håravfall är ett vanligt problem som många av oss stöter på någon gång i livet. Oavsett om det beror på genetik, stress, eller något annat, kan håravfall vara en frustrerande upplevelse. Men oroa dig inte – vi på The Every har alla tips och tricks du behöver för att hantera och minska håravfall. Läs vidare för att få veta mer!

powerful3

Vad är håravfall?

Håravfall kan innebära allt från att man tappar några extra hårstrån till att man upplever märkbar tunnhet eller fläckvis håravfall. Det finns flera olika typer av håravfall, inklusive:

 • Androgenetisk alopeci: Vanligast hos både män och kvinnor och orsakas av genetik. Denna typ av håravfall kallas ofta för manligt eller kvinnligt håravfall och är ofta ett resultat av hormonella förändringar.
 • Telogen effluvium: Tillfälligt håravfall som kan orsakas av stress, sjukdom, eller medicinering. Detta innebär att håret går in i en vilofas och faller ut efter några månader.
 • Alopecia areata: En autoimmun sjukdom som leder till fläckvis håravfall. Kroppens immunsystem attackerar hårsäckarna, vilket orsakar hårets förlust i fläckar.

För att förstå håravfall bättre är det viktigt att känna till hårväxtcykeln som består av tre faser: anagen (tillväxtfas), katagen (övergångsfas), och telogen (vilofas). När balansen mellan dessa faser störs, kan håravfall uppstå.

Varför får man håravfall?

Orsakerna till håravfall kan variera stort. Här är några vanliga faktorer:

 • Genetik: Om dina föräldrar har upplevt håravfall är det troligt att du också kommer att göra det. Genetiskt håravfall kan börja redan i tjugoårsåldern och är ofta progressivt.
 • Hormoner: Förändringar i hormonnivåer, som under graviditet eller klimakteriet, kan påverka hårväxten. Hormonella obalanser som sköldkörtelsjukdomar kan också leda till håravfall.
 • Stress: Fysisk eller emotionell stress kan leda till tillfälligt håravfall genom att störa hårväxtcykeln och skjuta fler hårsäckar in i vilofasen. Långvarig stress kan även orsaka kroniskt håravfall.
 • Näringsbrist: Brist på vissa vitaminer och mineraler, som järn, zink, och vitamin D, kan påverka hårets hälsa. En balanserad kost är avgörande för att behålla ett friskt hår.
 • Sjukdomar och medicinering: Vissa sjukdomar, som autoimmuna sjukdomar och infektioner, samt mediciner som kemoterapi kan orsaka håravfall.
 • Dålig hårvård: Användning av hårda kemikalier, överstyling med värmeverktyg, och hårda frisyrer kan skada håret och leda till håravfall.

Hur kan man förebygga håravfall?

Att förebygga håravfall handlar om att ta hand om både hår och hårbotten på rätt sätt. Här är några tips för att hålla ditt hår starkt och friskt:

 1. Ät en balanserad kost: Se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, särskilt järn, zink, och vitamin D. En kost rik på proteiner, frukt, grönsaker, och hälsosamma fetter kan bidra till bättre hårväxt.
 2. Hantera stress: Prova meditation, yoga eller andra avslappningstekniker för att minska stressnivåerna. Regelbunden motion och tillräcklig sömn är också viktiga faktorer.
 3. Använd skonsamma hårprodukter: Undvik produkter med sulfater och parabener som kan vara hårda mot hårbotten och håret. Kolla in Caring Schampo för en mild, vegansk lösning som är skonsam mot både hår och hårbotten.
 4. Undvik överstyling: Värmeverktyg och hårda frisyrer kan skada håret och leda till håravfall. Försök att begränsa användningen av plattänger, locktänger och hårfönar, och använd alltid värmeskyddande produkter som vår Nourishing Värmeskydd när du stylar håret.
 5. Sköt om din hårbotten: En frisk hårbotten är grundläggande för friskt hår. Regelbunden exfoliering och återfuktning av hårbotten kan förbättra hårväxten. Använd vår Scalp Scrub och Scalp Food för att hålla hårbotten ren och balanserad.

Produkter som kan hjälpa mot håravfall

Hos The Every har vi utvecklat flera produkter speciellt för att stärka och vårda håret samt minska håravfall:

 1. Repair Infusion: En kraftfull, vegansk behandling som stärker och återfuktar håret. Denna produkt innehåller aktiva ingredienser som veganprotein, björkextrakt och aloe vera-extrakt för att reparera skadat hår och förbättra dess elasticitet och styrka.
 2. Caring Balsam: Ett dagligt balsam som skyddar och närar håret samt motverkar klåda och mjäll. Den unika formulan med hyaluronsyra och avokadoolja återfuktar och skyddar håret, medan Piroctone Olamine lugnar hårbotten.
 3. Renewal Hair Oil: En närande olja som minskar frizz och gör håret mer lätthanterligt. Berikad med arganolja, havrekärnolja och nyponolja, samt extra vitamin E, för att ge håret glans och skydd mot miljöskador.
 4. Hydrate Infusion: En snabbverkande infusion som ger håret en omedelbar fuktboost. Den unika formulan kombinerar provitamin B5, glycerin, gojibär och pomeloextrakt för att återfukta och mjukgöra håret samt ge det näring.
 5. Scalp Scrub: En exfolierande skrubb för hårbotten som avlägsnar produktrester och döda hudceller. Innehåller aloe vera, lime och grönt te för att lugna och skydda hårbotten, samt Piroctone Olamine för att bekämpa mjäll.

Hur man behandlar håravfall hemma

Här är en enkel guide till hur du kan behandla håravfall hemma:

 1. Skapa en rutin: Börja med ett milt och återfuktande schampo och balsam. Vår Caring Schampo och Caring Balsam är perfekta för detta. Tvätta håret regelbundet men inte för ofta, för att undvika att torka ut hår och hårbotten.
 2. Använd en hårmask: En gång i veckan, applicera en djupverkande hårmask som vår Caring Hårmask. Låt den verka i minst 20 minuter för att ge håret en intensiv fuktbehandling och stärka det från rot till topp.
 3. Applicera hårserum: Efter tvätt, applicera ett hårserum för extra näring. Vår Scalp Food är idealisk för detta. Massera in serumet i hårbotten för att stimulera blodcirkulationen och förbättra absorptionen av näringsämnen.
 4. Undvik värmeverktyg: Om möjligt, låt håret lufttorka. När du använder värmeverktyg, se till att använda Nourishing Värmeskydd för att skydda håret mot värmeskador. Sänk temperaturen på dina verktyg och använd dem sparsamt.
 5. Skydda håret på natten: Sov på ett sidenörngott för att minska friktionen och skydda håret. Detta kan hjälpa till att förhindra att håret bryts av och minskar risken för frizz och tovor.

Vanliga frågor om håravfall

Q: Kan stress orsaka håravfall?
A: Ja, både fysisk och emotionell stress kan leda till tillfälligt håravfall. När kroppen upplever stress kan det störa hårväxtcykeln och leda till att fler hårsäckar går in i vilofasen. Det är viktigt att hantera stress genom avslappningstekniker som meditation, yoga, och regelbunden motion.

Q: Hur lång tid tar det att se resultat från håravfallsbehandlingar?
A: Det kan ta några månader att se märkbara resultat från håravfallsbehandlingar. Hår växer i cykler och det tar tid för nya hårstrån att växa ut. Var tålmodig och följ din behandlingsrutin noggrant för bästa resultat.

Q: Är håravfall permanent?
A: Det beror på orsaken. Vissa typer av håravfall, som androgenetisk alopeci, är permanent, medan andra, som telogen effluvium, är tillfälliga. Om du är osäker på vad som orsakar ditt håravfall, konsultera en läkare eller dermatolog för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Q: Vilka vitaminer är bra för att motverka håravfall?
A: Vitaminer som vitamin D, biotin, och järn är viktiga för hårets hälsa. Vitamin D främjar hårsäckarnas hälsa, biotin stärker håret, och järn förbättrar syretillförseln till hårsäckarna. Andra viktiga näringsämnen inkluderar zink, omega-3 fettsyror, och B-vitaminer.

Q: Kan dåliga hårvårdsprodukter orsaka håravfall?
A: Ja, produkter med hårda kemikalier som sulfater och parabener kan skada håret och hårbotten, vilket kan leda till håravfall. Det är viktigt att använda skonsamma produkter som inte irriterar hårbotten eller torkar ut håret. Caring Schampo och Caring Balsam är utformade för att vara milda och närande.

Håravfall kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och produkter kan du ta kontroll över ditt hårs hälsa. Utforska vårt sortiment hos The Every för att hitta den perfekta lösningen för dig!