Allt du behöver veta om mjälleksem och hur du hanterar det för ett friskare hår och hårbotten

08/03/2024

Mjälleksem, även känt som seborroiskt eksem, är en vanlig hudsjukdom som påverkar hårbotten och andra oljiga områden på kroppen. Det kan vara frustrerande att hantera, men med rätt kunskap och vård kan du minimera dess påverkan på ditt hår och hårbotten.

Vad är mjälleksem och dess påverkan på håret?

Mjälleksem är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av flagande hud, rodnad och klåda. Den exakta orsaken är inte helt klarlagd, men det antas vara relaterat till en överproduktion av talg (olja) och en överväxt av jästsvampen Malassezia på huden.

Hur påverkar det ditt hår?

 • Flagning: Mjälleksem kan leda till synlig flagning i håret och på kläder, vilket kan vara frustrerande och generande.
 • Klåda: Den intensiva klådan kan orsaka obehag och leda till skrapning, vilket kan skada hårbotten och håret.
 • Fettighet: Överproduktion av talg kan göra håret fettigt och oljigt, vilket kan påverka utseendet och känslan av håret negativt.

Hur du kan hantera det för ett friskare hår och hårbotten

Att hantera mjälleksem handlar om att behandla symtomen och minska inflammationen. Här är några tips för att hantera mjälleksem och främja en friskare hårbotten:

 1. Använd ett milt schampo: Välj ett schampo som är milt och skapat för att ta hand om ditt hår och hårbotten. The Everys Caring Schampo är ett utmärkt alternativ, innehållande hyaluronsyra och piroctone olamine som lugnar hårbotten och motverkar klåda och mjäll.
 2. Tvätta håret regelbundet: Håll håret och hårbotten rent genom att tvätta det regelbundet. Undvik dock att tvätta håret för ofta, eftersom överdriven tvättning kan torka ut hårbotten och orsaka mer irritation.
 3. Undvik att använda för heta stylingverktyg: Höga temperaturer från stylingverktyg som hårtorkar och plattänger kan förvärra irritationen och torka ut hårbotten. Använd låga värmeinställningar och använd alltid en värmeskyddande produkt som The Everys Nourishing Värmeskydd för att skydda håret från värme.
 4. Undvik produkter med starka kemikalier: Vissa hårvårdsprodukter innehåller hårda kemikalier och sulfater som kan irritera hårbotten och förvärra mjälleksem. Välj istället milda och naturliga produkter som är fria från sulfater och parabener, som The Everys utbud av veganska hårvårdsprodukter.
 5. Se till att du får tillräckligt med näring: En hälsosam kost kan bidra till att hålla både hår och hårbotten frisk. Ät en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker, protein och omega-3-fettsyror för att främja hårets hälsa inifrån och ut.

Länkar till våra produkter:

 1. The Every Caring Schampo
 2. The Every Repair Infusion
 3. The Every Caring Balsam
 4. The Every Nourishing Värmeskydd
 5. The Every Renewal Hair Oil

FAQ

Q: Är mjälleksem smittsamt?
A: Nej, mjälleksem är inte smittsamt. Det är en vanlig hudsjukdom som påverkar många människor.

Q: Kan mjälleksem botas permanent?
A: Tyvärr finns det ingen permanent botemedel mot mjälleksem, men symtomen kan hanteras med lämplig behandling.

Q: Kan stress förvärra mjälleksem?
A: Ja, stress kan vara en trigger för mjälleksem och förvärra symtomen. Att minska stressnivåerna kan hjälpa till att minska svårighetsgraden av utbrott.

Q: Finns det några hemmakurer för mjälleksem?
A: Vissa människor finner lindring från mjälleksem med hemmakurer såsom applicering av kokosolja eller aloe vera på hårbotten. Men det är viktigt att rådgöra med en hudläkare innan du provar någon ny behandling.

Q: Kan jag använda hårfärg om jag har mjälleksem?
A: Det är bäst att rådgöra med din frisör eller hudläkare innan du använder hårfärg om du har mjälleksem. Vissa hårfärgningsprodukter kan irritera hårbotten och förvärra symtomen, så det är viktigt att vara försiktig.